donderdag 26 juli 2012

Auchswitz - Birkenau

Zeer indrukwekkend, onbegrijpelijk.
Iedereen heeft van de kampen in WO-2 gehoord. We hebben er allemaal wel iets van gehoord via school, tv, boeken enzovoort.
Ook andere kampen hebben wij bekeken, dus dan denk je voorbereid te zijn op wat je te zien en te horen krijgt op een excursie naar deze kampen.
Nee dus!
Wat op mij de meeste indruk heeft gemaakt is de grootte. En de aantallen van mensen die per dag vergast, opgehangen, doodgeschoten of op een andere manier gedood zijn. Een gaskamer kon 15000 mensen per dag verwerken. Daar waren er een stuk of 6 van in Birkenau. En het betrof hier niet de joden alleen maar ook politieke gevangenen, verzetsmensen, soldaten en gewoon mensen, zoaar van de straat geplukt.
Er zat wel een enorme logistieke organisatie achter. Per dag kwamen zoveel treinen aan als de gasamers konden verwerken.
Uit allerlei landen werden ze aangevoerd. In Birkenau zaten 40.000 mensen in barakken. Zij moeten werken, lijken verbranden en wat daar bij komt kijken, als ze konden, lichamelijk. Veldhoven heeft zoveel inwoners. De houten barakken zijn verloren gegaan, een aantal stenen barakken staan er nog.
Stel je voor, op dit aantal waren er 5 wc's.
We zullen maar hopen dat de mensheid lering heeft getrokken uit deze geschiedenis en dat het zich niet meer zal herhalen.
Ik voeg een paar foto's toe om het verhaal te verduidelijken, ze spreken voor zich.




















Geen opmerkingen: